7 vanliga frågor om däck

Att underhålla och ta hand om bilens däck är både en säkerhetsfråga och en fråga om att få bilen att prestera optimalt. Däcken är den enda delen av bilen som faktiskt har kontakt med vägen, vilket gör dem oerhört viktiga. Men det finns många aspekter att överväga när det gäller däck, vilket kan göra det hela lite förvirrande. För att hjälpa dig att få en bättre förståelse har vi sammanställt en lista över de mest vanliga frågorna om däck:

Vad är skillnaden mellan sommardäck och vinterdäck?

Sommardäck och vinterdäck har olika mönster och gummiblandningar som är anpassade till olika väderförhållanden. Sommardäck är optimerade för varma temperaturer och torra eller regniga förhållanden, medan vinterdäck är utformade för att klara av kyla och halka.

När ska jag byta mellan sommardäck och vinterdäck?

I Sverige är det lag på att ha vinterdäck från och med 1 december till och med 31 mars om det är vinterväglag. Annars är det upp till dig när du vill byta, men en allmän regel är att byta till vinterdäck när temperaturen konsekvent är under 7 grader Celsius.

Hur ofta ska jag byta mina däck?

Det beror på hur mycket du kör och under vilka förhållanden, men en allmän regel är att däck bör bytas ut när mönsterdjupet är mindre än 3 millimeter för sommardäck och 4 millimeter för vinterdäck.

Hur vet jag vilken däckstorlek jag behöver?

Däckstorleken anges på sidan av ditt nuvarande däck. Den ser vanligtvis ut som en serie av nummer och bokstäver, till exempel ”205/55 R16”.

Vad är däcktrycket och varför är det viktigt?

Däcktrycket är mängden luft i dina däck, och det är viktigt för både säkerhet och bränsleeffektivitet. För lågt däcktryck kan leda till dålig väghållning och ökat däckslitage, medan för högt däcktryck kan göra däcket mindre greppande och öka risken för punktering.

Hur balanserar jag mina däck?

Däckbalansering handlar om att fördela vikten av däcket och fälgen jämnt runt axeln. Detta görs vanligtvis på en verkstad med specialutrustning. Om dina däck är obalanserade kan det leda till vibrationer i ratten eller ojämnt däckslitage.

Vad är TPMS?

TPMS står för Tire Pressure Monitoring System. Det är ett system i bilen som övervakar däcktrycket. Om trycket i ett eller flera däck sjunker för mycket, varnar systemet föraren med en indikatorlampa på instrumentbrädan.